Friday, October 26, 2012

Ied Mubarak

Assalamualaikum wr. wb.

Merayakan Hari Raya di negeri orang membuat saya terenyuh.
Saya rindu mendengar suara adzan.
Saya rindu mendengar suara takbir.
Saya rindu melaksanakan shalat berjamaah.
Saya rindu melaksanakan shalat di tempat yang seharusnya: masjid.

Alhamdulillah ya Allah atas segala karunia-Mu.
Hari ini saya telah merasakan indahnya Islam, yang mempersatukan manusia dari berbagai penjuru dunia, yang mempersatukan hati-hati untuk beribadah di hari yang suci ini.
Maafkan hamba karena selama ini hamba telah lalai ketika diberikan segala kemudahan oleh-Mu.

Wassalamualaikum wr. wb.

P.S : Indeed, making a journey throughout the earth of Allah leads to an inner journey throughout oneself.

Tuesday, October 23, 2012

Bravery

Assalamualaikum wr. wb.

I do need to be brave, to be able to try something new, befriend more people, expand my horizons, and eventually to tell the world my own perspectives.

There will definitely be times when you feel like things are not going well, when things are getting hard. At those points, just believe that God has already designed it for you, and He knows best. Try to see positive sides of everything you get. 

And remember, it is said that your comfort zone does not equal to your growth zone. Try to leave your comfort zone and go to your growth zone. People need to grow, I need to grow, because everyone else does. At least, successful people do. I want to be successful, that's why I need to leave my comfort zone. It is going to be tough, but I believe it will worth the while.

Wassalamualaikum wr. wb.

Saturday, October 20, 2012

This Is Epic

Assalamualaikum wr. wb.

So, do you guys know that Japanese Photobooth will make your eyes look bigger?
And yesterday's purikura is definitely epic for me. For you who have big eyes like me, this is what would happen to you when you take a purikura in Japan :


My eyes were POP-ed! Hahaha I couldn't believe it myself. But overall, it's still a great picture ;) Yesterday was fun, but too bad I couldn't attend Rifqi's birthday celebration.

Have a nice day all :)

Wassalamualaikum wr. wb.

Mirror

Assalamualaikum wr. wb.

Saya baru saja membaca sebuah catatan blog ini :


Tentang seorang mahasiswa Arsitektur UI yang menderita kanker tulang. Hebatnya anak ini tidak pernah menyerah walau diberi beragam cobaan sejak tahun 2008.

Saugie Yokka, itulah nama mahasiswa ini. Saya tidak mengenalnya tapi bagi saya, beliau adalah seorang pahlawan, paling tidak untuk dirinya sendiri. Berperang melawan penyakit tidak pernah menjadi hal yang mudah. Hebatnya, dengan berjuang melawan penyakit itu dia dapat menjadi inspirasi bagi orang lain. Inspirasi tentang bagaimana kia harus selalu bersyukur, berfikir positif, dan tidak pernah menyerah. Sangat menginspirasi.

Kisah mahasiswa ini membuat saya teringat kata-kata Ibu saya ketika masih kecil, bahwa manusia pasti akan diberi ujian oleh Allah, ujian tersebut bisa berupa kesulitan maupun kesuksesan. Lebih banyak orang yang 'lulus' ketika diberi ujian kesulitan, karena mereka akan cenderung untuk banyak berdoa, banyak meminta, dan berserah diri pada Allah semata. Di sisi lain, orang yang diberi kesuksesan seringkali lupa bahwa itu semua hanyalah titipan, bahkan ujian. Ujian untuk tidak sombong dan mensyukuri segala pemberian-Nya.

Bagi saya, ini adalah refleksi diri. Sebuah pengingat yang diberikan Allah untuk saya agar selalu bersyukur.

When you see someone different than you, that person will become your mirror. You can see through yourself what are your values, your identity. And once again, I was given this mirror to see more deeply, more clearly about myself, about who I am.

Semoga kita semua bisa melewati ujian dunia dengan sebaik mungkin, sebaik atau seburuk apapun itu. Amiin.

Dan untuk Saugie atau siapapun yang merasa sedang menghadapi ujian kesulitan, yakinlah bahwa rencana Allah adalah yang terbaik untukmu, dan percayalah bahwa Allah berjanji, setelah kesulitan pasti ada kemudahan.

Wassalamualaikum wr. wb.

Wednesday, October 17, 2012

Menjadi Seorang Muslim di Jepang

Assalamualaikum wr. wb.

Lalala, judul dari post ini amat sangat membosankan tapi biarlah, haha. Sebenernya mau sharing aja sih tentang bagaimana rasanya menjadi kaum minoritas (yakni muslim) di negeri orang (eeaaa).

Sejujurnya, seru sih. Kadang kalau di jalanan suka diliatin (jarang sih, tapi kadang tetep aja banyak yang bingung dengan penampilan muslimah berkerudung, haha). Terus sangat menantang juga. Hal yang menantang adalah karena di Jepang ini mayoritas makanan mengandung babi atau mirin (semacam alkohol), yang tentunya tidak bisa dimakan oleh orang muslim. Untungnya di sini ada perkumpulan orang muslim Indonesia, dan ada banyak senior Indonesia yang muslim, sehingga gue bisa tanya-tanya ke mereka perihal restoran mana aja yang halal, menu apa aja yang halal, makanan apa aja yang halal, dsb. Ohiya, buat yang punya gadget Apple, ada aplikasi bagus, judulnya "Hara--ru" (ditulis dalam katakana) yang berisi list makanan halal yang tersedia di Jepang. Ketik saja "Halal Japan" di AppStore, nanti akan muncul aplikasinya :D

Terus seringkali ada ajakan teman atau party invitation untuk pergi minum-minum atau clubbing. Sejujurnya, gue sih di sini sempat nyobain keduanya, hahaha. Cuma pengen tahu aja sih, sepertinya habis ini nggak ikutan lagi, wakakak. Tapi emang pinter-pinternya kita aja untuk menjaga diri dan nggak terbawa arus pergaulan. Ohiya, bukan cuma itu loh, kadang party 'biasa' pun perlu diwaspadai karena belum tentu makanan yang tersedia itu halal. Alhasil kita jadi rugi, udah bayar tapi cuma makan sayur mayur doang, wakakak.  

Hal kedua yang membuat menantang adalah tidak tersedianya sarana beribadah seperti masjid dan mushala. Sebenernya kalo di Sendai ada sih masjid, tapi jauh dan naik gunung, jadi biasanya orang Indonesia pergi ke sana naik mobil. Dengan demikian, gue harus bisa ngatur waktu dengan baik biar bisa solat di asrama, yakni dengan tidak pergi ke tempat yang aneh-aneh di waktu-waktu solat seperti sebelum magrib. Ohiya, kalau di kampus sih biasanya gue dan teman-teman solat di ruang kelas yang kosong atau tempat lain yang sepi.

Selama kurang dari sebulan di sini, gue cuma pernah solat di tempat 'aneh' sebanyak dua kali sih, haha. Pertama adalah di tangga sebuah pertokoan. Bukan tangga emergency loh, tapi tangga biasa, hanya saja di bagian platform antara dua lantai. Terus yang kedua adalah solat di samping kuil, waktu itu lagi berwisata eh nggak dapet tempat solat, jadilah solat di sebelah kuil, hahaha. Ohiya kalau dipikir-pikir terakhir kali gue solat di mushola itu tanggal 24 September 2012 di Kuala Lumpur, ckck sudah lama sekali yah.

Nah intinya, gue harusnya bersyukur banget jadi seorang muslim yang tinggal di Indonesia. Makanan hampir semuanya punya logo halal, sarana beribadah tersedia dimana-mana, pokoknya mudah banget deh. Tapi memang terkadang, kemudahan itu membuat gue menjadi lalai, ckck. Semoga setelah nanti pulang ke Indonesia gue bisa menjadi pribadi yang lebih bersyukur, amiin :)

Baiklah burung pipit burung cendrawasih, cukup sekian dan terima kasih. Sorry kalau post-nya fail, ini bingung aja nggak ada kerjaan di kamar, haha (sok).

Have a nice day folks!

Wassalamualaikum wr. wb.

Monday, October 15, 2012

Aku Ingin Mencintai-Mu (Edcoustic)

Tuhan Betapa aku malu
Atas semua yang Kau beri
Padahal diriku terlalu sering membuat-Mu kecewa
Entah mungkin karena ku terlena
Sementara engkau beri aku kesempatan berulang kali, agar aku kembali
Dalam fitrahku sebagai manusia
Untuk menghambakan-Mu
Betapa tak ada apa-apanya aku dihadapan-Mu…
.
Aku ingin mencintai-Mu setulusnya, sebenar-benar aku cinta
Dalam doa
Dalam ucapan
Dalam setiap langkahku
Aku ingin mendekati-Mu selamanya, sehina apapun diriku
Ku berharap untuk bertemu denganmu ya robbi
.
Entah mungkin karena ku terlena
Sementara engkau beri aku kesempatan berulang kali, agar aku kembali
Dalam fitrahku sebagai manusia
Untuk menghambakan-Mu
Betapa tak ada apa-apanya aku dihadapan-Mu…
.
Aku ingin mencintai-Mu setulusnya, sebenar-benar aku cinta
Dalam doa
Dalam ucapan
Dalam setiap langkahku
Aku ingin mendekati-Mu selamanya, sehina apapun diriku
Ku berharap untuk bertemu denganmu ya Rabbi
.
(instrumen)
.
Aku ingin mencintai-Mu setulusnya, sebenar-benar aku cinta
Dalam doa
Dalam ucapan
Dalam setiap langkahku
Aku ingin mendekati-Mu selamanya, sehina apapun diriku
Ku berharap untuk bertemu denganmu ya Rabbi
.
Aku ingin mencintai-Mu setulusnya, sebenar-benar aku cinta
Dalam doa
Dalam ucapan
Dalam setiap langkahku
Aku ingin mendekati-Mu selamanya, sehina apapun diriku
Ku berharap untuk bertemu denganmu ya Rabbi…

Daily Life In Sendai

Assalamualaikum wr. wb.

Baiklah hari ini gue akan sedikit bercerita tentang kehidupan sehari-hari gue di Sendai. Quick post (lagi) yah soalnya bentar lagi harus siap-siap berangkat kuliah, haha.

Yak, selama di sini gue tinggal di asrama. Tentunya hal ini membawa sebuah perubahan besar dalam hidup gue, haha, karena sebelumnya gue belum pernah tinggal jauh dari orang tua. Memasak, mencuci piring, mencuci, menyapu, serta menjemur dan menyetrika pakaian bukanlah hal yang sering gue lakukan selama di rumah. Tentu aja semenjak tinggal di asrama gue harus berubah! Sedikit demi sedikit belajar banyak hal tentang hidup mandiri :)

Gue yang tidak terbiasa berolahraga juga mengalami shock pada otot-otot betis. Seperti yang kebanyakan orang Indonesia ketahui, transportasi umum di Indonesia (khususnya Jakarta) sangat beragam dan banyak. Bahkan ada angkutan kota yang bisa aja berhenti tepat di depan rumah, ya kan? Bahkan temen gue yang tinggal di Australia sampai shock waktu gue bilang bahwa kendaraan umum yang bukan taksi bisa aja berhenti di depan rumah kami di Indonesia. Haha. Kurang lebih menggambarkan kondisi masyarakat (tapi gue nggak mau stereotype-in sih) yang bisa jadi mau yang serba instan dan malas, atau bisa juga karena kondisi udara yang tercemar oleh polusi sehingga sangat tidak sehat untuk berjalan di luar. Fyuh. Di sini, setiap harinya gue harus naik sepeda atau jalan kaki menuju kampus, atau naik bus gratis dari asrama ke kampus. Dan jangan salah loh, naik sepeda dari asrama ke kampus itu memakan waktu 20 menit dan diserta banyaknya jalan menanjak, kalau jalan kaki rata-rata waktunya 40 menit. Tapi somehow salut banget karena jalan kaki ataupun naik sepeda di sini sangatlah common dan sangat menyenangkan melakukannya karena udara terasa bersih dan jalananpun (yang kecil sekalipun) hampir selalui disertai pathway untuk pejalan kaki/pengendara sepeda :')

Sekarang masalah waste management. Hampir semua sampah di sini dikategorikan pada grup-grup tertentu. Yang paling umum adalah grup plastik recyclable, sampah rumah tangga, sampah kertas, sampah kaleng, dan sampah besar.  Terus, kalau mau buang sampah kita harus menggunakan plastik tertentu (ada dua, warna merah dan hijau -- merah untuk plastik dan hijau untuk sampah rumah tangga) yang nantinya akan dibuang ke tempat penampungan sampah (tiap RT/RW punya satu tempat) dan ada hari-hari pengambilan tertentu untuk jenis sampah yang berbeda dan berbeda di setiap daerah pembuangan sampah. Contoh, sampah plastik diangkut hari Senin, sampah rumah tangga hari Selasa, sampah kertas hari Rabu, dst. Sampah yang dibuang tanpa menggunakan plasti merah-hijau nggak akan diangkut. Jadi kita nggak bisa buang sampah pakai kresek sembarangan gitu, haha. Ohiya, plastik merah-hijau itu harus beli loh! Harganya berbeda-beda sesuai ukuran plastiknya. Jadi, semakin sering kita 'nyampah', semakin mahal biaya yang harus kita keluarkan. Ohiya, untuk barang-barang besar seperti meja, kursi, dsb juga ada aturannya. Kalau mau dibuang harus telepon ke tukang sampah supaya sampahnya bisa diangkut. Dan tentu saja, ada bayaran per kg kalau nggak salah. Karena itu, orang-orang di sini seringkali menjual barangnya ke orang lain dan cenderung jarang membuang barang. Karena orang-orang sini sangat apik dalam merawat barang jadilah banyak toko secondhand dan barang di dalemnya masih bagus-bagus :) Pembelajaran yang sangat bagus untuk negara kita loh.

Itu dulu deh ya, nanti sisanya menyusul kalo inget, hahaha :P

Wassalamualaikum wr. wb.

Thursday, October 11, 2012

Drinking Party!

Assalamualaikum wr. wb.

Hello guys how are yaah? Hahaha.
Just want to write a quick post of a really interesting experience while I am in Japan :)

So several days ago, I went to this drinking party called Nomihodai (Japanese for "drinking party"). It was an event from one of university's organization called @home. It was created for welcoming the newcomers (apparently exchange students).

Of course, it was my first time going to this kind of party. I'm not the kind of person who drinks in my home country, hahaha. At first, I was kind of confused because I told my Japanese friend that I would come since many of my Indonesian friends clecked "going" on the Facebook event. But when those guys found out about the price, which is 2500yen/person (so expensive!), they decided not to come to the party. But then, I felt bad to one of my friends, Mariko, who said that she'd come only to accompany me and make sure that I wouldn't drink anything (of course I wouldn't tho haha). She also said that she doesn't drink outside when she was in Australia (she only drinks at home) so she wouldn't drink too at that party. Because of her, I decided to go only for experiencing something new which I can rarely expose in Indonesia.

There were so many people at the party. It was held in a Japanese Bar called Toranoana. It was in a large room with many tables and cushions. You gotta sit around a table consists of five or six people. If you watch Japanese dramas, maybe you can imagine how it was like :) They actually have some kind of sequence of serving foods and drinks to the customers. At first, they served grilled pork, salads, and rice. Of course, since I don't eat pork, I only ate salads and rice. They also serve beers. About two or three bottles for each table. But since I and Mariko wouldn't drink alcohol, so we ordered juice. Mine was grapefruit juise and it tasted horrible. Haha. But we can order as much as we can! (also for beers and other alcoholic stuffs, that's what makes drinking parties expensive).

After serving beers, the bar served sake (which is stronger than beers), and after that, other alcoholic drink stronger than sake, and so on. My friend said that Japan has such an immense drinking culture. Many people drink, and many Japanese foods or seasonings contain alcohol (sake or mirin). That's why it's hard for moslems to live in this country, haha. Also, they have the tradition that seniors will ask their juniors to drink by pouring beers, sake, or whatever to their glasses. And in Japan, you can not say no to that, you need to drink it. If you don't wanna get drunk, you better fill your glass yourself and never ever empty it or else your seniors will pour some drinks into it, haha.

 Clear, Mariko, and I

This one is taken from Shoya's facebook.
Just to show you how it looks like.
I was there, but I think this photo was taken after I had left :)

Clear just uploaded this one! :D

Anyway, many people got drunk at that party. Well, maybe not yet but they started to get drunk. You can tell if their faces turn red. I didn't stay for long, though. I and Mariko left at 8.30 while the party ends at 4.00 or 5.00 in the morning. They usually go from one place to another (other bars), Clear said that they went to about three places that nigh (whoah so it would cost about 7500yen! Super expensive -__-). I think it was a great choice to leave because it became scarier when you see people started to get drunk because you wouldn't know what they might do, haha. Mariko said that we left at a perfect time because the people were not so drunk yet. Alhamdulillah.

On my way home, it was kinda scary also because we went through the street with many clubs, bars, etc so we could find many people drunk, and we also saw some Gal (ga--ru), which is Japanese gangster-like girls with typical of blond hair, tan skin, pop clothes, and pop eyes (with fake eyelashes I think?). Mariko said that they usually are rebellious people that have family issues and stuffs.

At the end of the day, it was a great experience. I only did that for gaining experience so I don't think I'll go to another drinking party, haha. Also, I saw a different side of Japan, which was more like a dark-side to me. But still, it is Japanese culture so we can not judge. We have to try to see it through their filters :)

Goodnight!

Wassalamualaikum wr. wb.

Saturday, October 6, 2012

Undescribable Two Weeks In Japan

Assalamualaikum wr. wb.

Hallo guys! I'm already in Japan for two weeks by the next Tuesday so I better tell you all my experiences here or else I will never be able to ctah up with my own story and write those here, right?

First of all, I would love to introduce you to my lovely friends from IPLA program (International Program of Liberal Arts), it consists of 20 people from nine different countries which are China, Taiwan, Vietnam, Hongkong, Australia, Sweden, Germany, Indonesia, and Thailand.

You can see our picture here :



As you guys have seen, we look lovely, don't we? hahaha :p Well, I think all people in this program are so kind and funny and stuff, so yeah.. It's a relief :)

Now, let me tell you about what I've been doing these past weeks then :D

I actually went to several places in Sendai with many people during my first weekend here. At Saturday, I went downtown with Mariko, Kia, Akiko (Japanese), Mio (Japanese), and Intan. We went to a cafe and I ate a nicely-made brownies-like cake with cream and berries. I didn't take a picture of that but still it was very delicious :D I also had a cup of milk tea, and it tasted great! At that time, Mio ordered a green tea float which had green tea ice cream on top of a glass of milk. And the ice cream was heavenly :') the best.

At Sunday, I met up with Taiki and Shoya (apparently my two best-Japanese guys :D -- they are so kind :')) and we went to the campus by bicycle and also had a small tour through the city. We went to a Cafe (I drank my first ice matcha blend here), a festival for disables (I saw Japanese calligraphy here, and I ate my first konyaku! :D), then we had our purikura photo! Here it goes :

My eyes look extremely big! The photo booth here actually have this kind of effect of making your eyes popped! And we can add texts, pictures, and many fun stuffs to the pictures :D entertaining!

After all those things, Monday came and the courses begun. It was still fun, I had lots of fun in class because I take many cultural courses, and also courses related to management and other things that I'm interested in. So it was pretty tough but I had fun. Also, because the food at our cafetaria is so tasty! And we don't have to pay much for it, haha. Ah, they have some halal food with halal logos so it's easy for moslems to get foods there :D these kind of activities (classes, cafetarias, readings, and stuffs) last for five days until Friday.

Since economics student are said to be "parake" >> paradise keizai (kaizai : economics), so we hang out a lot! Friday night, I and several IPLA students went downtown. We went to the Book-Off (they sell second-hand clothes, bags, etc) and went dinner :) there were six of us and here goes the picture (Clear took that by the way) :

We actually went to the Book-Off with Fanny from Sweden and Bin from Vietnam too, but they left because Bin had something to do and Fanny had to meet her church mates :)

This is what I had yesternight! :D

Afterwards, we wnt to Daiso (100yen shop) and had fun! I didn't buy anything but I and Mariko went crazy, we talked about how Japanese people say "Macho" as "mat-cho" or something, about POP eyes or only pop (with low-tone) eyes, and we promised we'll buy fake eyelashes and wear that on one eye at the last day of IPLA! Hahaha :P She's so funny I couldn't stop laughing! And we found this particular lips mask that can be used somewhere else on your body. It was hilarious! :D

and it was... yesterday. Today (Saturday) I had so much fun! I went to the Imoni party, it's actually a tradition in north area of Japan -- Tohoku area where people go to the riverside and have hotpots there. They usually eat boiled yam with pork and vegetables but since I'm a moslem they prepared one pot for halal foods and it was yam with fish and vegetables. They usually do this to celebrate the beginning of the season if I'm not mistaken. Here's some pictures of the Imoni party :



After went to IPLA's imoni party, I had another one with Indonesian students :) it took the same place and almost the same time so it wasn't a problem for me, we had fun there too but since there are quite many seniors so yeah... It wasn't as crazy as the one I had with IPLA members, but still fun tho :) I had some pistures of it but they're in Septi's camera so I'll upload later (or maybe she'll upload those on facebook).

Afterwards, I went back to the dorm and prepared myself to go to another event which was the Yosakoi Festival (Traditional Japanese Dancing Festival) that was held in Kotodai Park. Firstly, I wanted to get there because Taiki said that he was going to perform there as a member of Tohoku University's Yosakoi Club, and thank God I went earlier (his dance supposed to begin at 8 PM but I had arrived at 6.20). I went there with Intan, Shoya, Mariko, Charlie (Wang Hao) and Kia. It was really fun. We ate lots of things from takoyaki to oobanyaki (I guess this is how I spell that), and other stuffs. 

 Green-tea mochi!

Takoyaki! (of course) It tastes great and I just knew that the floss were from boneeto fish!

Green tea ice cream (always my favorite!) 

All of us excep Intan had one ice cream. Mariko's blueberry, Shoya's red bean, and the rest were green tea :) 

Those were oobanyaki (like dorayaki with cream/red bean fillings)

We also saw many dances (there were many groups performing) and they were astonishing! I think it pretty much shows Japanese way of living, since all those people there were very conscious and determined when they did the dance. It was fun to watch, and I felt like I can feel their energy while watching them. It was great. Let me repeat that, it was great. Also, the age of those dancers ranges from about 6 or 7 years old to 60s or 70s! And all of them did the dance so well! So determined. They know what they're doing and that was great. Here's some photos :

This one's Tohoku University's team :D Taiki's there! 

This one's so colorful and intense!

Ah and of course, we saw Taiki! :D We shouthed "Taikiii, Taikii!" and it felt so good. I feel like I was supporting a best friend or a family member back then. Yes. It was so fun. Even though I've only known him for about a week but I feel like so. He's so kind anyway :) Ah and earlier, we met him near the food stalls and we took a photo with him :D



These past two weeks had been great. Lots of food. Lots of lovely friends. Lots of events. Lots of new experiences. Thank you guys! I'd love to share an amazing year with you all :D let's make an unforgettable year as IPLA participants! :')

Wassalamualaikum wr. wb.

Thursday, October 4, 2012

:')

Ms. Arona : Tari, you are the most fashionable indonesian I've ever met!
Me : ... (embarrassed) thank you very much!

It was... Embarrassing yet iketeru! :D